|  Anasayfa  |  Arkadaş  |  Sohbet  |  Forum  |  Mesaj Yaz  |  Z.Defteri  |  E-Posta  |

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KÖY TARİHÇESİ

Türkmen boylarının Anadolu da yoğun olarak yurt tuttuğu yerlerden birisi Giresun Bölgesi idi. Anadolu Selçuklu ve Beylikleri döneminde Bölgede yaşayan konar göçerlerinin önemli bir kısmının Türkmenlerin Çepni Boyuna mensup olduğu bölgenin fethinde ve iskanında mühim roller oynadıkları şeklindedir. Trabzon Sancağına bağlı Giresun ve havalisinin "Zeameti Kürtün" adı altında 60 kadar köye 5 mezraya sahip idari bir birim içinde yer aldığı görülmektedir. Bu idari birim içinde bazı köylerin Çepniye bağlı olduğuna dair kayıtlara rastlanmaktadır. Çepnilerin yaşadığı bölgeye Cibal-i Çepni yani Çepni Dağları adı verilmektedir.

     Çepniler Kürtün kazasına bağlı olan ve Nahiye olarak bilinen diğer idari birimlere bağlı köylerde yoğun olarak yaşadığı anlaşılmaktadır. Bu nahiyelerden bir tanesi ise 1 köy ile Karaburun'dur. Bu köyün adı da İsmailbeyli köyüdür.

     Giresun Bölgesindeki köylerin önemli bir kısmı başta Çepni olmak üzere Türkmen boyları tarafından kurulmuş köylerdi, bu köylerin coğrafi bakımdan kapladığı alan bugün başta Giresun merkez kazası olmak üzere Keşap, Dereli, Yağlıdere, Görele, Çanakçı, Tirebolu, Kürtün ve Eynesile kadar olan yerleri içine alıyordu. Bu bölgedeki köy isimleri arasında Oğuz (Türkmen) boylarının veya bu boylara mensup konar - göçer grupların adlarını veya izlerini taşıyanlara tesadüf edilmesidir. Bu çeşit adlar, daha önce belirtildiği gibi genellikle sonlarına lü- li- lı- lu takıları alırlar ve bununla hangi göçebe grubuna mensup olduğu anlaşırdı.

     Bu şekilde olan köyler arasında ilk dikkati çeken 1486 da Kürtün' e 1515 de Karaburun' a bağlı İsmailbeyli Köyü yer almaktadır.

     İsmailbeyli Köyü resmi kayıtlara göre 18/07/1940 yılında köy tüzel kişiliği almıştır. 1997 kayıtlarına göre, köyde; 234 hane ve 219 nüfus bulunmaktadır. 2000 yılı nüfus sayımına göre köy nüfusu 350 kişi olarak tespit edilmiştir. Köy Görele şehir merkezine 4 km. mesafede olup, Giresun-Trabzon Devlet Karayolu üzerinde bulunan sahil köylerindendir. Köyün adının İsmailbeyli olmasına M.Remzi Karademir şöyle açıklamaktadır."Çok eskilerde İsmail adında önemli bir şahsın yaşaması sebebiyle İsmailbeyli Köyü adını almıştır." Köy tarihi çok eski yıllara dayanmaktadır. Fatih Sultan Mehmet!in, Trabzon'u fethetmesi zamanına kadar uzamaktadır. İsmailbeyli adına tarih kitaplarında ve seyahatnamelerde rastlamak mümkündür. Bunun için yöremiz ve Görele tarihinden ayrı tutmak doğru olmayacaktır.

     Köyde çeşmelerden Kanlı çeşmesi, gödeş deresi üzerinde çakurlı değirmeni, Ekrem&'in değirmeni, Ganiso Asımın değirmeni, Ganiso Temel Hasan'ın değirmeni, Haco değirmeni, İzzet'in değirmeni, Pıllık değirmeni bulunmaktaydı. Bunlardan yalnızca Haco değirmeni faaliyetini sürdürmektedir.

Yine köyde üç mezarlık ve iki cami bulunmaktadır.

Köyde yaşayan ve bilinen sülaleler (Soy isimler) ise şunlardır; KARAALİOĞULLARI, YAKUPOĞULLARI, KÖSEOĞULLARI, HACUOĞULLARI, YAKUPHASANOĞULLARI, KANLIHÜSEYİNOĞULLARI, UZUNÖNEROĞULLARI, TEMELOĞULLARI, KANİSİOĞULLARI, TIFANOĞULLARI ve YASIMOĞULLARI dır.

      Köy sahil köyü olması ve Görele ilçe merkezine yakın olmasından dolayı eğitim ve yüksek tahsil görmüş çok sayıda kişi bulunmaktadır.

     Günümüzde İsmailbeyli Köyü olarak varlığını sürdüren bu güzide doğa harikası köyümüz Osmanlı kayıtlarında da çok eskilere geçmişe dayanan bir yerleşim alanı olduğu anlaşılmaktadır.

Şehitlerimizden 1. Dünya Savaşında Şehit olan Yakupoğullarından 1306 yılında doğan Yedek Subay adayı Abdülkadir oğlu Tahsin efendi 06/10/1915 tarihinde Çanakkale Aytabya'da Şehit olmuştur. Diğer Şehidimiz, Piyade Komando er 1976 doğumlu Kahraman Şahin ise 13/06/1998 tarihinde Hakkari'de askerlik görevini yaparken Şehit olmuştur.

Kaynak : Giresun Tarihi Sempozyumu

(Giresun Belediyesi Kültür Yayınları No:1 - 1997)

17 ba, td, nr 387, s.755 / 24 ba, mad, nr 828, s.729 / ba,td, nr.387, s.755

Ali Bilir, Geçmişten günümüze tüm yönleriyle Görele. İstanbul,2001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

|   Bize Ulaşın  |  Künye  |  Reklam  |  Kullanım Şartları  |  Gizlilik Politikası  |

 

ismailbeylikoyu.com © 2004 - 2006 · Bütün hakları saklıdır.

Bu web sitesinde yayınlanan  makale,şiir,tanıtıcı fotoğraflar ve tanıtıcı bilgiler izin alınmadan kopyalanamaz.

 

Sayfalar en iyi 1028x768 + çözünürlükte, IE5+ ile ve "orta boy" metin boyutunda görüntülenebilir.

 

Web Tasarım & Web Master : Oğuzhan KILIÇARSLAN